ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα | 8 Οκτωβρίου 2021
Η ΕΠΙΟΝΗ – Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021, διοργάνωσε διήμερη διεθνή συνάντηση σχετικά με τις “Δεξιότητες Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για Νέους Φροντιστές Ατόμων με Χρόνια Πάθηση” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Erasmus+ “SESYCARE”. Ο γενικός στόχος του έργου είναι να συνοψίσει το πεδίο γνώσης σχετικά με τις ζωές των νέων φροντιστών εστιάζοντας στις προσωπικές τους εμπειρίες, στον αντίκτυπο της φροντίδας, στις ανάγκες και στις συμπεριφορές αντιμετώπισης και να προσφέρει στοχευμένη εκπαίδευση και δραστηριότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό.
Στη διεθνή συνάντηση για το έργο SESYCARE η οποία έγινε στην Αθήνα, συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Σερβία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Ολλανδία και την Τουρκία οι οποίοι αντάλλαξαν ιδέες πάνω στο προσχέδιο με τις καλές πρακτικές για την υποστήριξη νέων φροντιστών που επιθυμούν να αναπτύξουν δεξιότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, πρώην Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλωσόρισε την εκδήλωση και έδωσε θερμές ευχές για το έργο SESYCARE και για μία παραγωγική ανταλλαγή καλών πρακτικών για τους άτυπους φροντιστές. Παρουσίασε τον κοινωνικό συνεταιρισμό “Άνεμος Ανανέωσης” καθώς και το “Welcommon” που είναι ένας χώρος στο κέντρο της Αθήνας ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα δρώμενα. Το τελευταίο θεωρείται μία καινοτόμος πρόταση για τον βιώσιμο τουρισμό, την καινοτομία, την τέχνη, την κοινωνική ενσωμάτωση και την ένταξη στην εργασία, βασισμένη στην ιδέα της “κοινότητας”.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε μία ομάδα εστίασης με νέους φροντιστές από την Ολλανδία και τη Σουηδία σχετικά με το θέμα “Νέοι Φροντιστές και γιατί η κοινωνική επιχειρηματικότητα τους αφορά”. Νέοι φροντιστές μοιράστηκαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους.
Επιπρόσθετα, κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης έλαβε χώρα το διαδικτυακό σεμινάριο “Φροντίζοντας τους Φροντιστές”. Το webinar διοργανώθηκε με την υποστήριξη του κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της κ. Μαριέττας Γιαννάκου, μέλους της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, οι οποίοι και τόνισαν την ανάγκη παροχής πρόσθετης στήριξης στους άτυπους φροντιστές.
Την προεδρία του διαδικτυακού σεμιναρίου είχε ο κ. Σπυρίδων Ζορμπάς, πρόεδρος της ΕΠΙΟΝΗΣ, ο οποίος καλωσόρισε τους εταίρους του έργου και τους συμμετέχοντες και άνοιξε τη συνάντηση. Ο κ. Ζορμπάς καλωσόρισε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ευχαρίστησε θερμά το Γραφείο Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για τη στήριξη του, ενώ ευχαρίστησε και τον κ. Χρυσόγελο, πρώην Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Υπουργός Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλωσόρισαν με τη σειρά τους τα μέλη της κοινοπραξίας και έδωσαν τις ευχές τους για τις συνεργασίες του έργου.
Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου υπογράμμισε την καλή χρονική συγκυρία για να επικοινωνήσουν οι οργανώσεις φροντιστών με τους πολιτικούς και να συνηγορήσουν υπέρ της στήριξης των άτυπων φροντιστών. Μετά τις εναρκτήριες ομιλίες, οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τη δουλειά των οργανισμών τους, την κατάσταση των πραγμάτων σε σχέση με τους νέους φροντιστές στις χώρες τους και τη στρατηγική τους για την υλοποίηση του έργου.
Ο κ. Stecy Yghemonos παρουσίασε την ομοσπονδία Eurocarers και τη δουλειά που κάνει αυτός ο οργανισμός-ομπρέλα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και αναφέρθηκε στις συνέπειες του COVID-19 στους φροντιστές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κ. Κέλλυ Παναγιωτοπούλου μίλησε για την πρόληψη της κατάθλιψης των φροντιστών και ο κ. Δημήτριος Νικόλσκυ αναφέρθηκε στον θεσμό του προσωπικού βοηθού, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η κ. Noor Seghers από το Πανεπιστήμιο KU Leuven περιέγραψε καλές πρακτικές υποστήριξης των φροντιστών στο Βέλγιο. Τέλος, ο κ. Χρήστος Πράπας, λέκτορας εφαρμογών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε στην σημασία της στήριξης των φροντιστών ως ζήτημα δημόσιας και κοινοτικής υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο SESYCARE μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@sesycare.eu και info@epioni.gr ή τηλεφωνικά στο +30 211 850 7085.
Πρόγραμμα: SESYCARE 23 & 24.9.21