SESYCARE: Δεξιότητες Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για Νέους Φροντιστές Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις (3ήμερη εκπαίδευση στην Ολλανδία)

To πρόγραμμα:

Στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου 2022 ο εταίρος μας από την Ολλανδία διοργάνωσε μια 3ήμερη  εκπαιδευτική δραστηριότητα, στην πόλη Λέιντεν, στον συνεργατικό πολυχώρο Area071. Η εκπαίδευση Sesycare συνέβαλλε στην ανάπτυξη ικανοτήτων του προσωπικού και των ενδιαφερομένων. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων στο Leiderdorp τέθηκαν στο επίκεντρο οι αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης και ο στόχος της ένταξης των νέων φροντιστών μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Από τον φροντιστή στον κοινωνικό επιχειρηματία

Η διαδικασία για κάποιον φροντιστή να γίνει κοινωνικός επιχειρηματίας μπορεί να γίνει σταδιακά, βήμα- βήμα. Η μάθηση μπορεί να είναι πρόκληση, ακόμη και για τον πιο έξυπνο και με τα περισσότερα κίνητρα νέο φροντιστή/κοινωνικό επιχειρηματία. Υπάρχουν τέσσερα βασικά στάδια για την μάθηση, γνωστή ως αυτοκατευθυνόμενη μάθηση:

 1. Ετοιμότητα και κίνητρο προκειμένου  να γίνει κάποιος κοινωνικός επιχειρηματίας.
 2. Καθορισμός στόχων κοινωνικού επιχειρηματία.
 3. Συμμετοχή στην διαδικασία κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
 4. Αξιολόγηση της κοινωνικής επιχειρηματικής μάθησης.

Επίσκεψη μελέτης Area071

Κατά την διάρκεια της παραμονής μας είχαμε την ευκαιρία να επισκευθούμε επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στον πολυχώρο Area071.

Ο διευθυντής του χώρου και συνιδρυτής του AREA071 κος Bart Hoenen, μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του στην συνεργασία με νέους επιχειρηματίες και ευάλωτες ομάδες. Ο κος Hoenen ανέφερε συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Leiden και το Πάρκο Βιοφυσικής του Leiden , που “αναζητά τρόπους για να γίνει η ζωή των ζώων και των ανθρώπων πιο υγιής και μακρόχρονη”.

Αυτή η Ολλανδική θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων (Incubator) παρέχει λύσεις που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευημερία όλων μας. Αυτές θα μπορούσαν να είναι καινοτομίες φαρμάκων, αλλά και ιατρικά όργανα ή μια νέα τεχνολογία που δεν υπάρχει ακόμη.

Μερικά στοιχεία για την Area071:

 1. Ιδρύθηκε το 2012 ως υβριδική θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων (Incubator).
 2. Πρόγραμμα και υποστήριξη.
 3. Ξεκίνησε με 1500m2 ανοιχτού χώρου εργασίας.
 4. Κοινότητα: Areanauten.
 5. Ισχυρές διασυνδέσεις με την εκπαίδευση και την έρευνα.
 6. Θέσεις σε περιφερειακά συμβούλια.
 7. Ανάπτυξη σε 8000 m2.
 8. Αίθουσες συνεδριάσεων και μίνι συνεδριακό κέντρο.
 9. Διαφορετικότητα.
 10. Ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς νέων επιχειρήσεων στην Ολλανδία.

Erasmus για νέους επιχειρηματίες

Tην 3η ημέρα της εκπαίδευσης, ο συνεργαζόμενος εταίρος https://akep.eu/ παρείχε εκπαίδευση σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες. Ο Ανδρέας Στεφανίδης Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας (Ελλάδα) εξήγησε με ποιον τρόπο οι κοινωνικοί επιχειρηματίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα για μελλοντικούς επιχειρηματίες.

Επιπλέον, ο Dr.Öğr.Üyesi AMAN SADO ELEMO https://gavsis.gelisim.edu.tr/aselemo/kimlik  έκανε μια παρουσίαση (Psychological Elements of Social Enterpreunership) σχετικά με τις ψυχολογικές πτυχές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για άτομα με αναπηρία ή τους νεαρούς φροντιστές.

Sesycare:  Ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω βίντεο επιχειρηματικότητας

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων στο Λέιντεν μιλήσαμε επίσης για την έμπνευση και για το πώς να μετατρέψουμε τα όνειρα σε ιδέες και τις ιδέες σε ξεκινήματα. Ένα πολύ ενθαρρυντικό βίντεο είναι το Moonshot Thinking: Γιατί να στοχεύετε στο 10% όταν μπορείτε να στοχεύσετε σε μια αύξηση 10X; Αντί για ένα απλό κέρδος 10%, ένα moon-shot στοχεύει σε μια 10πλάσια βελτίωση σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα. Ο συνδυασμός ενός τεράστιου προβλήματος, μιας ριζοσπαστικής λύσης για το πρόβλημα αυτό και της επαναστατικής τεχνολογίας που μπορεί να κάνει δυνατή αυτή τη λύση, είναι η ουσία ενός moon-shot.

Μέσα στο μυαλό ενός υπεραναβλητικού

Παρουσιάστηκε μια ομιλία TED η οποία παρουσιάζει με καινοτόμο τρόπο πώς είναι το μυαλό ενός αναβλητικού και τι σημαίνει και τι συνεπάγεται η αναβλητικότητα: Απολαύστε την!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=arj7oStGLkU&feature=emb_logo

Πρακτικός Οδηγός για τους συμμετέχοντες: SESYCARE Ολλανδία 

Πρόγραμμα: SESYCARE 26 – 28/02/22

Dutch Sesycare Training Days

 

Αρέσει σε %d bloggers: